lunes, 20 de abril de 2009

FESTA DA LAMPREA DE ARBO

O último fin de semana de abril (24-26/abril). Arbo celebra a Festa da Lamprea, un festexo de interese turístico que goza de gran popularidade e celébrase desde 1961.A degustación na Festa da Lamprea pódese realizar tanto nas casetas como nos restaurantes da vila, ante a alta demanda o recomendable é reservar con antelación. Todos os restaurantes da vila de Arbo preparan a lamprea, parece que os mellores en preparar este prato son o Mezquita, que se atopa na baixada á estación do tren, este restaurante está especializado en lamprea e angula, outro excelente sitio para degustarla é Os Pirús. Os restaurantes o que fan é prepararche unha lamprea enteira, non preparar racións individuais (a peza rolda os 65 Euros) preparan a lamprea enteira posto que a cocinan no seu propio sangue como ingrediente no seu cocción, polo que mellor absterse xente demasiado escrupulosa. A lamprea como é un produto estacional con tempada de xaneiro a finais de marzo, ata en abril ou maio esta apta para degustar. Esta forma de preparación no seu sangue é a tradicional e denomínase á bordelesa.Mostra da importancia que a pesca ten na zona son as denominadas pesqueiras del río Miño, unhas construcións únicas de sillares de granito situadas a ambos os dous lados do río Miño que penetran na canle fluvial desde as dúas ribeiras e cuxa función é a de capturar distintas especies piscícolas, basicamente salmón, lamprea e sábalo. Das pesqueiras fálase xa en documentos do século XII aínda que, probablemente, moitas delas remóntanse á época romana, e en Arbo son especialmente abundantes.Ademais do bo comer deste singular froito de mar, pódese gozar dos paraxes naturais próximos como son a aldea de Barcela, a cima do monte de San Fins ou visitar os Pazos de Almuiña, Pombeiro e Sande.

A limpeza da lamprea



Pequeno documental da pesca en barca, Galicia Norte de Portugal, merece a pena velo.

5 comentarios:

Marisco dijo...

Menuda pinta teñen estas lampreas, a ver si podedes colgar a receita da lamprea a bodalesa, e de paso explicar un pouco mellor como se limpa, graciñas.

Txoco dijo...

Non hai problema, mañán teño que axudar a un amigo a preparar unha lamprea (o pobre cumpre 32 tacos), e que cumpra moitos máis, así que o luns si hai tempo pondremos a receta da lamprea a bordalesa e si podemos un video da limpeza e os pasos máis importantes, un saúdo.

Anónimo dijo...

Oye es la primera vez que veo este bicho, ¿de verdad se come? porque la puñetera no tiene muy buena presencia que se diga..... no se puede estar muy buena pero hay que hecharle valor para probarla, a ver si podemos pasar por Arbo y lo intentamos.

Txoco dijo...

Dicen que a lamprea non ten término medio, ou gusta ou non gusta. A mín a verdade e que me encanta, a bordalesa e da forma que máis me entra, pero a brasa e rechea tamén están moi boas. Hai unha forma ,non sei se nova, que é guisada con tirabeques e patacas habrá que probala para opinar.

Anónimo dijo...

pois sinto dicilo, pero a min non me gusta nada... probeina duas veces e non fun capaz de comela. Non é solo o sabor en sí, si non o tacto,,non sei, dame moita grima. A única forma que conseguín comer algo foi seca, enrolada,rechea de pemento,ovo,etc... así inda se come. É certo o que din, ou che gusta moitísimo ou nada de nada.